Blog Post

Groen doen kan ook goedkoop

Ineke Malsch • jun. 01, 2022

Utrechtse inloopbezoekers denken over duurzaamheid

Vier studenten Social Work van de Hogeschool Utrecht vroegen 28 bezoekers van inlopen hoe ze duurzaam leven met weinig geld en wat ze meer of anders zouden willen doen. De gesprekken vonden in mei plaats in de buurthuizen Hart van Noord, de Nieuwe Jutter, Sterrenzicht, buurtwerkkamer Hart van Leidsche Rijn, en stadsboerderijen De Hoge Woerd en Griftsteede. Terugkerende thema’s waren afval opruimen of recyclen, energie en waterbesparing, ruilen en hergebruik van kleding en huishoudelijke spullen, en gezond en duurzaam koken, zowel samen als in het eigen huishouden.

Meerdere mensen ruimden regelmatig straatvuil op, en waren in huis al zuinig met energie en water. Verschillende generaties gaan anders om met duurzaamheid. Ouderen zeiden dat ze opgevoed waren met lichten uit, en geen afval op straat gooien. Jongeren voelen zich misschien meer aangesproken door duurzame challenges, zoals 1 minuut douchen of lege flesjes inleveren voor een goed doel.

Volkstuintjes of moestuintjes waren populair bij de gesprekspartners. Hoewel verschillende mensen al een eigen tuin hebben of als vrijwilliger actief zijn in buurttuinen of openbaar groen, is er vraag naar meer volkstuinen.

Mensen met een smalle beurs die meer inkomen krijgen, zullen dit niet automatisch aan duurzame producten uitgeven, er zijn misschien andere prioriteiten. Sommige gesprekspartners zagen meer kansen voor besparing van energie waardoor mensen goedkoper uit waren.

De gemeente kan duidelijker communiceren over de bestaande regelingen die duurzaamheid stimuleren of mensen met weinig geld ondersteunen (zoals U-Pas), en het makkelijker maken om de gemeente te bellen om bijvoorbeeld grofvuil op te halen.

De studenten ontwikkelen deze maand een prototype van een duurzaam en betaalbaar product of dienst voor hun opleiding. Dit najaar bouwen we voort op de wensen en ideeën van de gesprekspartners in het hoofdproject Duurzaam Utrecht 2030 – Leef Duurzaam, ook met een smalle beurs.

door Ineke Malsch 09 feb., 2024
Dr Rahimat Yakubu ontving l'Oreal-UNESCO For Women in Science Young Talents Sub-Saharan Africa Award
door Ineke Malsch 03 jan., 2024
Jaarverslag 2023 EthicSchool + Malsch TechnoValuation
door Ineke Malsch 03 jan., 2024
Annual Report 2023 EthicSchool + Malsch TechnoValuation
door Ineke Malsch 15 nov., 2023
Ethical perspective well received during Erlangen Conference in Nuremberg
door Ineke Malsch 02 nov., 2023
Well received presentations of ethical impact assessment of (not) sharing nanosafety data
door Ineke Malsch 13 okt., 2023
Report of webinar with Guillermo Foladori, 9 October 2023 - Organised in collaboration with ANSOLE, INISS-Nano and the Nanosafety Cluster
door Ineke Malsch 12 jul., 2023
Poster presented during RiskGONE final conference, Madrid, 15-16 June 2023
door Ineke Malsch 19 mei, 2023
Book chapter in Nanobiomaterials published
door Ineke Malsch 30 mrt., 2023
Combination therapy for the treatment of metastatic melanoma using magnetic nanoparticles
door Ineke Malsch 12 jan., 2023
Jaarverslag 2022 EthicSchool + Malsch TechnoValuation
Show More
Share by: